Постільна білизна. Як обирати 7 порад

Комфортний сон та повноцінний відпочинок залежить від багатьох факторів. Одним з них, і дуже важливим, являється якість постільної білизни. Адже саме вона тривалий час торкається тіла. Як обрати якісну та практичну білизну, при цьому не витрачаючи зайвого часу на марні пошуки? Сподіваємося наші лайфхаки стануть у пригоді.

1. Якість тканини, яка використовується

Полотно якісної тканини завжди має високу щільність переплетіння, не буде просвічуватися, не матиме вузлів. Воно гладке, м’яке, приємне на дотик. Якісна натуральна тканина не парує, вона добре пропускає повітря, не викликає алергічних реакцій.

2. Види тканини для постільної білизни

При виборі білизни варто віддавати перевагу натуральним тканинам. Бавовна, льон, шовк. Найбільш розповсюдженою є бавовна, яка, у свою чергу, ділиться на багато підвидів. Основні, що використовуються для постільної білизни це:

  • бязь – найбільш економічний та простий варіант;
  • ранфорс – дозволяє використовувати яскраві принти з великою кількістю дрібних деталей;
  • сатин – міцний, практичний, блискучий, м’який, ніжний на дотик. Бавовняний шовк, так його називається за щільність переплетіння та гладкість. Витримує велику кількість прань.

3. Практичність догляду

Чим простішою тканина є у догляді, тим більше задоволення від користування приносить сучасним господиням. У цей критерій входять умови прання (зазвичай, мусять бути вказані на етикетці), швидкість висихання, потреби у прасуванні та ті зусилля, що докладаються для його виконання.

4. Шви

Виробник якісної білизни завжди робить подвійні закриті шви. Перевіряється на внутрішньому боці наволочки або підковдри. Якщо шов відкритий або, що ще гірше, має не обметані краї – білизна далека від якісної. Якісна білизна виконується з єдиного полотна і не має швів посередині виробу. Зверніть увагу на нитки. Вони мусять бути підібрані строго в тон до тканини, мусять бути міцними, всі кінці обрізані.

5. Запахи

Якісна тканина з міцною фарбою не матиме жодних неприємних запахів. Не соромтеся перевірити дану ознаку, коли купуєте. Якщо наявні запахи фарби або якоїсь хімії, це свідчить, що була використання неякісна фарба, білизна буде линяти та втрачати колір, викликати алергічну реакцію. Якісний текстиль пахне виключно текстилем. Його неможливо ні з чим сплутати.

6. Упаковка та етикетка, сертифікат якості

Виробник якісної білизни ніколи не заощаджує на упаковці. Робить її приємною на вигляд, надійною, ефектною. Повідомляє на етикетці всю необхідну інформацію: розмір, комплектацію, склад тканини, її щільність та контактні дані. Ознакою якісної білизни може служити наявність сертифікату відповідності міжнародного зразка OEKO-TEX® STANDARD 100.

7. Дизайн та палітра

В умовах сьогодення дизайн та палітру білизни можна обрати на будь-який смак. Можна підлаштовуватися під характер та темперамент людини, можна враховувати наявну у кімнаті кольорову палітру та дизайн. Важливо, аби білизна подобалась тим, хто на ній спатиме. Адже це і є основний критерій.

На останок, варто зауважити, справді якісна постільна білизна не може коштувати дешево. Що теж є певним критерієм при виборі.

Види тканини на постільну білизну дивіться ТУТ.