Види тканин для постільної білизни

Людина проводить уві сні практично третину життя, тому важливо, щоб нічний відпочинок був максимально комфортним і затишним. Важливо придбати правильні матрац, подушку та ковдру. Значення має й те, яка тканина для постільної білизни була обрана. Незайвим буде знати про особливості різних видів матеріалів, щоб забезпечити собі повноцінний відпочинок.

Вимоги до тканин

Постільні речі постійно контактують зі шкірою, тому до вибору матеріалу потрібно підійти уважно. Важливо проаналізувати такі властивості:

  1. Склад. Матеріали повинні бути безпечними, виготовленими з екологічних волокон. Найкращі варіанти – льон, бавовна або шовк. Ці матерії не подразнюють шкіру. Штучні волокна можуть бути присутні в невеликій кількості. Синтетичні нитки додають для підвищення міцності.
  2. Гігієнічність. Шкіра «дихає» під час сну, тому постільна білизна має добре вбирати вологу та пропускати повітря.
  3. Висока щільність. Характеристика впливає на міцність і довговічність постільної білизни. Мінімальне значення має бути 85 г.
  4. Зминання. Практично всі тканини мнуться під час використання та при пранні. Лляну постіль складно розгладити, а білизна з попліну й ранфорсу майже не змінює форму.
  5. Пілінгування. Так називають схильність матерії до утворення катишків. Це позначається не тільки на вигляді білизни, але і призводить до неприємних відчуттів під час сну. Бязь найбільше схильна до пілінгування. Шовк і атлас не мають такого недоліку.
  6. Простота догляду. Постільну білизну заведено міняти хоча б раз на 10 днів. Важливо, щоб прання не викликало труднощів. Найбільш невибагливі – ранфорс, поплін і ситець. Досить складний у догляді – шовк.

Важливо звернути увагу на колір і наявність принтів. Якщо відтінки дуже яскраві, то існує ризик, що матерія втратить привабливість одразу ж після першого прання.

Тканини для повсякденної білизни

Матеріали для повсякденних комплектів вибирають з міцних натуральних матеріалів. Найпопулярніший з них – бавовна. Вона гігроскопічна й гігієнічна, не електризується й не ковзає, а також дуже приємна на дотик. Мінус тільки в тому, що вироби з неї довго сохнуть.

Постільна білизна виготовляється з різних бавовняних полотен:

  • ситець. Буває набивним або гладкокрашеним. Ситцева постіль обійдеться недорого. Найчастіше вибирається для пошиття дитячих комплектів;
  • бязь. Матерія досить жорстка та щільна, вона витримує численні прання. Вважається, що бязь – найкраща тканина для постільної білизни;
  • перкаль. Полотно досить тонке, але щільне. Головна перевага – воно зберігає тепло;
  • сатин. Один із різновидів бавовняних матерій. Сатин буває оксамитовим і глянсовим. Постільні речі з нього витримують 250-350 прань, тому їх вистачить на кілька років використання;
  • фланель. Тканина доволі м'яка, добре підтримує тепло. Найчастіше використовується в міжсезоння.

Льон – ще один популярний матеріал. Тканина має гладку, трохи блискучу поверхню. Льон довговічний і міцний. Важливо, що матерія не подразнює шкіру й відмінно вбирає вологу. Мінус – таку постіль складно прасувати.

Елітні матеріали

Любителі розкоші можуть придбати постільну білизну з тканин преміального класу. Найчастіше для виготовлення використовується шовк. Постільні речі з такого полотна – елегантні та привабливі. Шовк цінують за те, що він:

  • добре вбирає вологу;
  • пропускає повітря;
  • не викликає алергії;
  • створює відчуття прохолоди.

Мінус у тому, що шовк боїться молі й від впливу ультрафіолетових променів руйнується. Матеріал представлений в різних варіантах. Наприклад, можна придбати постіль з мусліну.

Сатин-жакард – один із видів бавовняних полотен. Тканина володіє унікальним малюнком, який отримують завдяки особливому переплетенню ниток. Жакардова постіль сприяє хорошому сну, оскільки підтримує оптимальний мікроклімат. Матеріал має гладку поверхню, досить щільний і гігроскопічний. Недолік жакарду – його можна прати лише при температурі, яка не перевищує 30 градусів. Також таку білизну не рекомендується віджимати.

Найбільш зносостійка постільна білизна преміального класу – бамбукова. Вироби витримують безліч прань, тому їх можна використовувати хоч кожен день. Бамбукове полотно ніжне й легке. Матеріал має протибактеріальні властивості, допомагає в підтримці оптимального рівня вологи й температури. Бамбукова тканина – мабуть, єдина, яка не має недоліків.

Інші види матеріалів

Деякі типи тканин складно віднести до повсякденних або елітних варіантів, але не варто їх оминати увагою.

Ранфорс – екологічна й натуральна матерія. Полотно добре вбирає вологу, дуже щільне, зносостійке та відмінно пропускає повітря. Особливість ранфорсу в тому, що він може підлаштовуватися під кліматичні умови. Такі постільні речі забезпечать прохолоду влітку та тепло взимку.

Батист – один із різновидів бавовняних тканин. Особливість полотна в тому, що воно – практично невагоме й напівпрозоре. Постільні речі з нього шовковисті та м'які. Батистові комплекти виглядають вишукано. Варто враховувати, що ця матерія потребує делікатного догляду. Температура води – до 30 градусів, рекомендується вибрати делікатний режим.

Поплін – одна з найбільш незвичайних тканин. Матерія поєднує тонкі нитки з грубим пітканням. Фактура попліну – дрібнорубчаста, що збільшує його міцність. Матеріал представлений у безлічі кольорів. До того ж полотно відмінно пропускає повітря та вбирає вологу.

Постільну білизну часто шиють із віскози. Штучне полотно виглядає практично так само, як натуральне. Віскозна постільна білизна – м'яка й легка. Тканина має приємний, злегка шовковистий блиск. Одна з важливих переваг – висока гігроскопічність. Віскоза здатна всотати у два рази більше вологи, ніж бавовна. Така постільна білизна гігієнічна, не електризується та дуже міцна.

Полікотон – суміш бавовни й поліестеру. Полотно має унікальні властивості. Бавовна надає м'якості, а синтетичні волокна – міцності. Полікотон не линяє, тому постіль довгий час буде виглядати яскраво. Білизна просто переться та практично не брудниться. Полікотонові вироби майже не мнуться, тому прасувати їх не обов’язково.

Нюанси вибору

Потрібно знати, на які критерії звернути увагу, вибираючи тканину на постільну білизну. Найкращий варіант – віддати перевагу повністю натуральним видам, оскільки вони безпечні для здоров'я.

Не рекомендується купувати матерії надто яскравих відтінків. Хороша білизна буває барвистою, але кольори повинні бути приємними для ока, некричущими. Важливо враховувати, що неприродні відтінки можуть говорити про те, що у процесі виробництва використовувалися токсичні барвники, небезпечні для здоров'я.

У складі можуть бути синтетичні волокна. У цьому разі потрібно уважно вивчити матеріали. Незайвим буде поцікавитися й особливостями догляду.