Як правильно вибрати підходящий вид тюлю в кімнату?

Загальновідома назва напівпрозорої тканини для віконних фіранок з'явилося у французькому місті Тюль. Такі штори пропускають достатню кількість світла до кімнати, при цьому зі зворотного боку можна розрізнити лише загальні риси обстановки всередині приміщення. Щоб фіранки гармонійно вписувалися до інтер'єру, при цьому виконуючи своє функціональне призначення, потрібно знати, як вибрати тюль за матеріалом, кольором, фактурою і т. ін.

Різновиди тканини

Напівпрозорі полотна можуть виготовлятися з натуральних і штучних волокон. При виборі тюлю не варто боятися синтетичних матеріалів. Такі тканини часто просочуються спеціальними речовинами, які роблять їх антистатичними та стійкими до зминання.

Популярні матеріали для виготовлення тюлю:

  • органза. Легка декоративна тканина виробляється з синтетичних ниток, комбінованих із шовковими або віскозними волокнами. Органза не вигоряє на сонці та практично не притягує пил, завдяки чому не потребує частого прання. При виборі таких фіранок варто враховувати, що на тонкому полотні легко залишити затяжки, тому для будинку, де є маленькі діти або тварини, краще вибрати штори з інших матеріалів;
  • вуаль. Досить щільна тканина має гладку, матову поверхню й відмінно драпірується. Такі фіранки можна використовувати для прикраси кімнати та маскування неприємного вигляду за вікном. Затінювальні властивості вуалі дозволяють вибрати тюль для залу, спальні, дитячої та інших приміщень, розташованих на сонячній стороні;
  • сітка. Такий матеріал складається з дрібних або великих петель. Сітчаста тканина відмінно пропускає світло й повітря. Для алергіків такий тюль не рекомендований, тому що в комірчастій структурі фіранок може накопичуватися пил;
  • газ. Тканина створюється шляхом нещільного переплетення ниток утоку й основи, внаслідок якого утворюється ніжне та напівпрозоре полотно. Раніше такий матеріал виготовлявся з шовкових волокон. Зараз можна вибрати більш доступний за ціною варіант з віскози та поліестеру.

Для виготовлення тюлю також можуть використовуватися шифон, батист, фатин, гіпюр. Декоративно виглядає жакард у вигляді сітки з вишитим кольоровим або однотонним малюнком.

Який тюль вибрати до кімнат різних стилів

У мінімалістичному інтер'єрі буде доречним лаконічний тюль без прикрас і помітних малюнків. У цьому разі значення більше має фактура тканини, а не її забарвлення. Якщо кімната оформлена у стилі класики або бароко, елегантний меблевий гарнітур і велику кількість багатого декору відмінно доповнить тюль з воланами, підхватами, ламбрекенами.

Вибираючи напрямки прованс, шале, шеббі-шик, зверніть увагу на фіранки з флористичними елементами, рюшами, оборками. В ідеалі деталі на шторах повинні дублюватися в іншому текстилі в кімнаті (покривалах, скатертинах, подушках). Інтер'єр у стилі кантрі чудово доповнить бавовняний тюль, у приміщенні в дусі модерн буде доречна штора зі щільною фактурою.

Орієнтуємося на інтер'єр кімнати

Фіранки можна вибрати під оббивку м'яких меблів. Якщо штори будуть на кілька тонів відрізнятися від кольору стін, це дозволить створити плавні переходи та привнести до кімнати атмосферу затишку.

Як правильно вибрати тюль для приміщень різного призначення:

  • спальня. У кімнаті для сну потрібно використовувати щільні штори, які забезпечать темряву під час відпочинку. Тюль у спальні зазвичай грає декоративну роль і доповнюється ролетами або гардинами з тканин, що не просвічуються (наприклад, блекаут);
  • вітальня. У цій кімнаті часто використовуються презентабельні фіранки з легкої вуалі, полотна з мереживом, золотистими візерунками і т. ін.;
  • кухня. На вікнах у приміщенні для приготування їжі зазвичай можна побачити короткий тюль до підвіконня. На кухні нерідко обмежуються легкими напівпрозорими шторами без щільних гардин;
  • дитяча кімната. Довгий тюль малюк може обірвати, випадково зачепившись за нього. У дитячій кімнаті краще віддати перевагу коротким фіранкам з яскравим малюнком.

Тюль комбінують не тільки з класичними портьєрами, але і з рулонними, римськими та навіть японськими шторами. На балконі або лоджії можна використовувати легкі й невагомі фіранки без помітного дизайну, які затінять внутрішній простір від сторонніх очей.

Поєднання тюлю та штор

Красиво виглядають комбінації портьєр і тюлю, що відрізняються кольором або фактурою. Наприклад, бірюзові або фіолетові штори можна доповнити легкими білими фіранками. Такий варіант відмінно підходить для кімнат у скандинавському стилі або в дусі провансу. Штори з ворсистою або шорсткою поверхнею, наприклад оксамитові, стануть добрим сусідом для тюлю з органзи.

Особливості комбінації щільних і легких фіранок:

  1. Поєднання штор і тюлю з близьких відтінків часто виглядає безпрограшно. Наприклад, добре сусідять бордовий і світло-рожевий, синій і блакитний, коричневий і бежевий кольори, при цьому портьєри, як правило, темніші, ніж фіранки.
  2. Гардини з яскравим малюнком часто поєднують із нейтральним тюлем. У продажу також можна знайти щільні й напівпрозорі тканини з однаковим або схожим візерунком. З таких полотен створюються комплекти штор для вікон в одному стилі.
  3. Фіранки чорного кольору потрібно використовувати з обережністю, тому що темні відтінки поглинають світло. Такі штори можуть бути доречними в сонячній кімнаті або спальні. Згладити негативний вплив чорного кольору портьєр допоможе їх доповнення білим тюлем.

Щоб можна було сформувати красиві складки, при кріпленні карнизів забезпечте достатню відстань між щільною шторою та легкою фіранкою.

Вибираємо дизайн тюлю

Вирішуючи, який тюль вибрати для залу або спальні, зверніть увагу на довгі полотна до підлоги. Такий варіант у кімнаті з низькими стелями дозволить візуально їх підняти. Розкішно й елегантно виглядає тюль сантиметрів на 10 довше висоти стін. Якщо ви плануєте драпірувати фіранки, беріть тканину з запасом. Зазвичай для формування складок використовується матерія у пропорціях 1:3.

Білий вважається класичним кольором тюлю. Його можна підкреслити яскравим відтінком або пом'якшити кремовими чи бежевими шторами. Помітні жовті, червоні, помаранчеві фіранки підійдуть неординарним і сміливим особистостям. Штори таких відтінків потрібно з обережністю включати до інтер'єру, щоб не зробити обстановку кімнати перевантаженою. Яскраві гардини не рекомендується використовувати у спальні. У кімнаті для сну будуть доречними тканини більш спокійної кольорової гами.

Способи кріплення

Одним із найпростіших способів кріплення фіранок є прищіпки, гачки або затиски. Такі деталі приєднуються до кілець або петель, надітих на карниз.

Для кріплення фіранок можуть використовуватися:

  • люверси. Являють собою металеві, пластикові, дерев'яні кільця, обрамлені тканиною. Такі елементи надягаються на штангу карниза та не впадають в очі;
  • петлі. Ці елементи пришиваються до тюлю або пристібаються за допомогою кнопок, ґудзиків, липучок й інших кріплень;
  • куліска. Має вигляд кишені-тунелю вгорі фіранки, крізь який протягується карниз. Такий тюль виглядає досить ніжно, утворюючи полотно з легким драпіруванням. У класичному інтер'єрі він може виглядати надто просто.

Японські та французькі штори перетягуються за допомогою тасьми або тонких мотузок. Хвилястий тюль виглядає елегантно й невагомо.