БЕЗСОННЯ 2.0 – ЦЕ ВАМ НЕ ЖАРТИ

Звісно, не жарти. Куди ж тут розважатись, коли сон не йде, втикаєш у стелю до глупої ночі, і думки нав'язливі спокою не дають?! Тож сьогодні у нас за планом маленький історичний екскурс.

У сусідньому блозі ми розглядали тему безсоння, де розповідали, яким чином можна позбутися тої прикрості, дотримуючись гігієни та естетики сну. Але закономірно, постало питання, а як же справлялись люди до тих часів, коли не було IDEIA?

Тож ми дослідили трохи це питання і розповідаємо своїм підписникам.

Найпершими помічниками у боротьби з безсонням, як не крути, були шамани. Бубон в руках, дикі танці навколо поважного відвідувача, волання, аби прогнати духів, що заважають спати. Так три-чотири сеанси й клієнт сам додому проситься, бо як же його заснути під такий гармидер? А шаман собі на умі, вважає, що це його бубон подіяв. Радіє, нових клієнтів закликає.

Так тривало доволі довго. Доки шамани не замінились бабками / відьмами / чаклунками, як там ще їх називали… Професія полярно змінила стать. Тепер з духами розмовляли виключно поважні леді. І вони категорично відмовились від бубнів та танців. Ну а що? Статус інший, не годиться ото гопцювання влаштовувати. Вони більше на травах спеціалізувались. Благо, родюча земля щедра на дари. Тут були свої нюанси. До фармацевтів бабусям було як до Києва рачки. Тож відмірювання діючої речовини відбувалось, як то кажуть, «на око». Ліки виходили, бувало, настільки дієві, що клієнт засинав мертвим сном. Не добудишся. Далі сценарій міг бути дуже різним. Але ж чули, так, про багаття для відьом? Так отож, доходило до різних крайнощів. Все залежало від того, наскільки впливовими були родичі клієнта.

Ще одним старовинним і доволі дієвим способом позбутись безсоння був принцип рахування овечок. Тут взагалі все просто. Робиш сам. Лягаєш у ліжечко, заплющуєш очі та уявляєш цих милих тваринок. Далі, як фантазія працює. Можна примусити їх стрибати через паркан, можна просто у хлів заводити, або ще якісь викрутаси. Але головне, перерахувати кожну. Досвідчені люди кажуть, що на 1589 овечці ти неодмінно задрімаєш. Якщо, звісно, вона не упреться бараном і не стане пручатися, не бажаючи заходити всередину.

В IDEIA вважають, ніж ось так мучитись, краще запастися гарним домашнім текстилем і ваш сон точно буде міцним. Але ж вирішувати все одно вам.

Про естетику сну читайте ТУТ.