Тканина для штор і яка вона буває

Текстиль робить інтер'єр комфортним, затишним, цікавим і розкішним, але не завжди. Варто невдало підібрати тканину для штор, як атмосфера в кімнаті миттєво стає несприятливою. Купити підхожий матеріал для портьєр насправді нелегко. Потрібно враховувати, на яку сторону виходять вікна, призначення кімнати, інтер'єр, власні індивідуальні вподобання. Асортимент відомих спеціалізованих магазинів — великий і різноманітний, що ускладнює завдання. Тому читайте про популярні види тканин для штор, аналізуйте їх плюси й мінуси, після чого робіть свій вибір.

Загальні риси всіх позицій

Є велика різниця між шторами та тюлем, для цих виробів потрібно підбирати різні матеріали. Портьєри в перекладі з французької мови означає «двері». Фактично вони цілком можуть замінити перегородку, що розділяє дві кімнати, їх можна повісити в отворі.

Штори почали використовувати раніше, ніж тюль. Сталося це ще в часи Середньовіччя. Для пошиття портьєр і тоді, і сьогодні використовують важкі тканини. Ці матеріали зроблять життя в будинку комфортною, захистять від:

  • протягів;
  • сонячного світла;
  • шуму;
  • сторонніх очей.

Раніше штори використовували виключно як функціональний предмет інтер'єру, сьогодні приєдналося декоративне призначення. Ними закривають вікна, дверні отвори, а також здійснюють зонування. Далі вказані назви тканин для штор, які вважаються найкращими на міжнародному ринку та подобаються покупцям, які цінують якість.

Льон і його численні переваги

Більшість популярних видів тканин мають чистий натуральний або комбінований склад. Якщо ви хочете купити добротний матеріал без синтетичних волокон, як варіант можна розглянути льон.

Його цінують за:

  • натуральне походження;
  • відсутність статичної електрики;
  • корисне іонізувальне «випромінювання».

Кімната з лляними портьєрами стане затишною, комфортною, безпечною. Це відмінний варіант для дитячої або спальні. Однак зазначимо, що вони пропускають сонячне світло, приміщення буде світлим і теплим.

Цікаво: лляні полотна мають властивість згубно впливати на життєдіяльність хвороботворних організмів і грибків. Серед інших переваг: висока міцність, стійкість до вигорання й температурного впливу. Після прання не деформуються, швидко сохнуть. Вирішальним фактором при купуванні також виступає натуральний зовнішній вигляд. Льон складно фарбувати, його реалізують у природній нейтральній палітрі (молочний, бежевий, сіро-білий тон та ін.).

Незважаючи на велику кількість переваг, не всі поспішають купувати льон в ролі тканини для штор. На це є такі причини: складності при прасуванні, швидка поява заломів. Розрівняти їх неймовірно трудно, незалежно від щільності та структури штори.

Шляхетний шовк

Штори з цієї натуральної тканини коштують дорого, але мають неповторний багатий вигляд, випромінюють легкий натуральний блиск і виступають справжньою прикрасою кімнати. Шовкові портьєри — це шик і краса. Для їх виготовлення використовується натуральна основа — кокони тутового шовкопряда. Доглядати за цими виробами доведеться дбайливо.

Якщо ціна натуральних полотен не влаштовує, можна зробити вибір на користь штучних аналогів. Вони виглядають так само благородно, але коштують дешевше, більш практичні. Про матеріал рекомендуємо судити за типом ниток. Вони бувають:

  • фасонні;
  • кручені;
  • текстуровані;
  • розрізні.

Шовкові портьєри — оптимальний варіант для розкішних інтер'єрів, але не для кухні.

Ефектний оксамит

Портьєри з цієї тканини виходять масивними, яскравими та статусними. Оксамит чудово переливається під впливом штучних джерел світла й відмінно захищає від сонячних променів. Основою для його виготовлення виступають різні волокна, найчастіше віскоза, бавовна й синтетичні нитки, рідко — натуральний шовк. Незалежно від складу, полотно виходить із м'яким коротким ворсом, який з часом не випадає та не обсипається.

Оксамитові штори доречні у класичних інтер'єрах, у вітальнях, декорованих у найкращих традиціях бароко й рококо. Також там є місце для тасьми, пензликів, бахроми та інших декоративних елементів. У сучасних апартаментах у більшості випадків вони виглядають надмірно помпезно й нарядно.

Довговічний жакард

Хитромудрі візерунки та орнаменти виглядають на шторах цікаво. Якщо інтер'єр дозволяє, вибирайте жакард. Штори з нього виглядають дорого та красиво, до того ж не втрачають первинного вигляду протягом багатьох років експлуатації. Основні переваги жакарду:

  • не вигоряє;
  • легко переться;
  • не втрачає форму та структуру з часом.

Можна пошити не тільки жакардові штори, але й скатертину, декоративні наволочки, покривало та інше. Інтер'єр стане цілісним, затишним й ексклюзивним.

Гладкий, міцний сатин

Ця тканина стане гідною основою для пошиття штор. Щільні полотна з легким натуральним блиском неймовірно м'які та приємні, практичні та зносостійкі. Сатин гідно витримує 500 та більше прань, не линяє й не розтягується. Якщо ви хочете пошити гладкі, шовковисті портьєри, вибирайте цей матеріал. Він не мнеться, легко переться й досить швидко сохне. Вкладення окупляться.

Витончена тафта

Для світлих сучасних апартаментів дизайнери нерідко замовляють штори тафти - з цього одночасно легкого та щільного глянцевого матеріалу. Портьєри виходять стильними й по-справжньому шикарними. Вони відбивають світло та переливаються ввечері під штучним освітленням, не потребують особливого догляду. Раніше за основу для їх виготовлення використовували тонкі шовкові волокна, сьогодні — синтетичні нитки (поліестерові, ацетатні).

Святковий атлас

Він буває натуральним і штучним, обидва варіанти виглядають дуже ефектно завдяки блиску. Атлас цінується за щільність і високі декоративні властивості. Використовуйте його для пошиття штор до вітальні, їдальні та інших приміщень, де в повітрі витає святковий настрій. Елегантні портьєри стануть яскравою складовою інтер'єру, їх нерідко драпірують, доповнюють рюшами й подібними елементами. Вельми гармонійно виглядають з легким тюлем з органзи, вуалі, шифону.

Розкішні полотна не для всіх

Креативним людям, які люблять експериментувати й використовувати незвичайні, рідкісні матеріали при облаштуванні будинку, варто подивитися на такі тканини для штор: дамаст і blackout. Кожна з них унікальна й неповторна. Дамаст жакардового переплетення роблять із бавовняних, вовняних і шовкових волокон, обов'язково додають атласні вкраплення. Цю щільну тканину використовують не тільки при пошитті портьєр, але й для оббивки меблів, виготовлення ліжників та іншого.

Blackout — найкращий варіант для спальні, якщо ви полюбляєте відпочивати в темряві. З такими шторами вранці не буде набридати сонце, проникнення променів виключене. Матеріал широко використовують в ролі текстилю для конференц-залів і кінотеатрів.

Як вибрати тюль дивіться ТУТ