Обираємо білизну у дитяче ліжечко

Чому важливо вибрати правильно

Ліжечко немовляти, місце, в якому маля буде проводити багато часу у перший рік після народження. Це буде його зона комфорту. Його бастіон не лише для комфортного сну, а й для перших спроб пізнання світу і розвитку.

Тож у першу чергу батькам варто подбати про безпеку дитячого текстилю. Якісна постільна білизна, матрацик, захисний бортик, подушка для немовлят. Це мусять бути неодмінно антиалергенні матеріали, не здатні викликати подразнення на чутливій шкірі малятка, або якось нашкодити.

Яку тканину обрати

Ідеальною тканиною для постільної білизни виступає бавовна. Не варто економити та обирати синтетичні дешевші варіанти. На сьогодні оптимальним у відношенні ціна – якість є бязь, ситець, муслін. Вони м’які, приємні на дотик, повітропроникні, не здатні викликати алергії чи подразнення на шкірі немовляти. Комфортні взимку та влітку. Дарують відчуття тепла, коли холодно, відводять зайве тепло назовні у період літньої спеки.

Серед бавовняних тканин ці тканини відрізняються ціною. Але водночас купляти дорожчу бавовну: ранфорс, сатин, перкаль для постільної білизни немовлят – теж немає сенсу. Маленьке ліжечко у вашого малюка буде до трьох рочків. За цей час бязь, ситець, муслін не втратять товарного вигляду, не зносяться і цілком підійдуть для того, аби на ньому спала і друга ваша дитина. В той час як сатин і ранфорс будуть занадто гладкими, і згодом, при спробах підводитись та робити перші кроки, тримаючись за поручні ліжка, дитина буде ковзати на цих тканинах. А перкаль буде шарудіти, що може заважати сну немовляти.

На що звернути увагу

Кольори та принти

Зверніть увагу на фарбування. Не варто зловживати занадто яскравими принтами та кольорами, аби вони не дратували малюка. Обирайте спокійні кольори: пудровий, ніжно-рожевий, ніжно-м’ятний, бежевий, ніжно-блакитний. Малюнок принтів мусить бути рівномірним, чітким, з чітким дотриманням рапортів. Це ознака якісної тканини.

Зауважте ціну

Якщо вам кажуть, що комплект пошито з натуральної бавовни, а при цьому він коштує якісь занадто вже смішні гроші, то бавовни там точно не буде. Просто уявіть собі весь технологічний цикл від вирощування сировини до доставки її в Україну. Будьмо реалістами. Натуральна тканина бавовна не може коштувати дешево. А тепер додайте до вартості пошив і супутні витрати.

Запах

Якісна постільна білизна не має запахів фарби чи ще чогось агресивно-хімічного. Можна сказати, ну що ж мені відкривати і нюхати? Саме так! Адже йдеться про здоров'я вашого малюка. Просто уявіть, якої шкоди може нанести здоров’ю малюка тканина, що пофарбована казна-чим! Ваш малюк буде тривалий час вдихати ці пари, тканина буде регулярно контактувати зі шкірою.

І знову якість

Візуальна перевірка. Постільна білизна належить до товарів, що не підлягають обміну чи поверненню. Тому в будь-якому разі варто переконатися, що ви отримуєте те, що плануєте. Якщо ви забрали білизну додому, і там виявили, фабричний брак, вам ще вдасться обміняти, але якщо білизна просто пошита неохайно вам буде важко довести, що це брак.

А тому, відкриваємо пакування і все ретельно перевіряємо. Звертайте увагу на якість виконання строчок. Виробник, що поважає своїх клієнтів, робить їх рівними, ретельно ховає кінці у запошивному шві. Місця з єднання тканини не мусять містити жодних ниток, які б стирчали. Додатково звертайте увагу на рівномірність принтів та однорідність полотна на просвіт. Рапорт узору не може бути перекошеним.

Свідоцтво безпеки

Надійним гарантом якості дитячого текстилю виступає наявність свідоцтва OekoTex. Це сертифікація світового рівня. Його наявність підтверджує, що виріб не містить шкідливих речовин для людини. У виробах дитячого текстилю це мусить бути найвищий рівень І. Зверніть увагу. Сертифікат підтверджується щорічно. Протермінований не є дійсним.

 

Обирайте вдумливо, купуйте у перевірених виробників. Ваш малюк того вартий.

 

Як вибрати дитячу подушку дивіться ТУТ.