Яке купити покривало: загальні особливості вибору

Затишна обстановка квартири, будинку або навіть готелю створюється за допомогою деталей, до яких відноситься покривало. Воно не тільки несе функціональну місію, але й служить декором спальні. Яке покривало вибрати, багато в чому залежить від загальної концепції кімнати, але головним завданням є надання приміщенню комфорту і затишку. При цьому виріб захищає постіль від бруду і пилу.

Сучасний асортимент домашнього текстилю дуже широкий. Можна підібрати модель на будь-який смак, з огляду на власні пріоритети і особливості дизайну кімнати. Щоб розібратися, як вибрати покривало на ліжко в спальню, рекомендуємо прочитати цю статтю. У ній детально описана класифікація даного текстилю. Інформація допоможе купити виріб, яким ви залишитеся задоволені на 100%.

Яка тканина краща

Різноманітність полотен, які використовуються при випуску текстилю для ліжка або дивана, дуже велика. Головні вимоги до них — це зносостійкість, гіпоалергенність і краса. Виходячи з цих характеристик, слід віддати перевагу таким тканинам:

  1. Сатин. Він надійний і міцний. Має гладеньку, приємну на дотик поверхню. Часто використовується при випуску стьобаних виробів.
  2. Атлас. Цей матеріал може виготовлятися з різних волокон: шовкових, віскозних, поліестерових та ін. Щоб поверхня довго зберігала свою привабливість, потрібен ретельний догляд за нею.
  3. Гобелен. З нього виготовляють дорогі моделі, які часом гідні звання справжніх витворів мистецтва. Полотна відрізняються незвичайним плетінням ниток і складними комбінованими кольорами. Гобелени мають високу міцність, неймовірну красу і практичність. Під час прання зберігається початкова форма і колір.
  4. Жаккард. Це дуже красива тканина, що має рельєфний візерунок. Текстильні вироби, виготовлені з жаккардового полотна, дають можливість прикрасити будь-який інтер'єр, роблячи його більш виразним. Особливо актуально використовувати покривала в приміщенні, виконаному в стилі ампір, бароко, класицизм та ін.
  5. Мікрофібра. Це м'який і приємний матеріал, що володіє гігроскопічними властивостями. Переважно виготовляється з синтетичних волокон.
  6. Перкаль. Виробляють з некручених бавовняних ниток. Характеризується міцністю і достатньою щільністю.
  7. Піке. Має рельєфний «вафельний» малюнок. Це додає особливого шарму фактурі.
  8. Фліс. Це тонка пухнаста тканина, що складається з ворсу. Незважаючи на притаманну структуру, легко піддається пранню. Переважно застосовується для створення пледів, якими також накривають ліжка.

Тканини по-своєму цікаві. При виборі враховуйте, які волокна входять до складу тканини, від чого залежать експлуатаційні властивості виробу.

Види матеріалу

Правильно вибране покривало має бути простим у догляді і добре зберігати зовнішній вигляд протягом багатьох років при регулярному використанні. Дані властивості залежать від складу матеріалу. Якщо у виробі переважають натуральні волокна, то воно приємне на дотик, добре пропускає повітря, невимогливе у догляді. Штучні полотна міцні і яскраві, але електризуються, не дають волозі випаровуватися і можуть накопичувати бактерії.

Серед натуральних матеріалів доречно виділити наступні:

  1. Бавовняні. Вони мають безліч переваг: гіпоалергенність, гігроскопічність, міцність, доступність та ін. З мінусів слід виділити катишки, які утворюються з часом (після багаторазового прання).
  2. Шовк. Він надає гарний зовнішній вигляд завдяки блиску і ніжній текстурі. Поверхня не накопичує пил і не дозволяє розмножуватися хвороботворним мікроорганізмам.
  3. Льон. Характеризується натуральністю, стійкістю до розривів, міцністю і гігроскопічністю. Лляне полотно служить довго. Воно піддатливе до прання, але прасується насилу.
  4. Бамбук. Поєднує екологічність, міцність і невибагливість. Виглядає гарно. Піддатливий до прання і прасування.

Щоб полегшити догляд і підвищити зносостійкість, до складу допустимо додавати невелику кількість синтетичних волокон. Це зробить покривало стійким до розривів, практичним і приємним в експлуатації. При цьому будуть оптимально поєднуватися переваги двох видів волокон.

До штучних матеріалів відносяться акрил і поліестер. У першому випадку полотна виходять дуже м'якими і красивими. Поліестерні пледи міцні і за ними легко доглядати. Але в обох випадках виникає електризація, яка приносить дискомфорт.

Покривало в інтер'єрі

Коли в кімнаті все на своїх місцях, гармонію може зіпсувати зовнішній вигляд ліжка. Вважається дурним тоном, коли подушки і підодіяльник не прикриті, навіть якщо вони виготовлені з дорогої і красивої тканини. Щоб доповнити дизайн спальні або зали, приховавши непотрібні для погляду елементи, необхідно накрити ложе або диван пледом.

Вирішуючи, яке вибрати покривало, приділіть увагу таким критеріям, як зовнішній вигляд. Дизайн підбирається з тим розрахунком, щоб створити в кімнаті комфорт і затишок. Основне правило — виріб повинен відповідати загальній стилістиці. Наприклад, спальні, виконаній в стилі модерн, підійде покривало яскравих кольорів. Якщо дизайн інтер'єру — кантрі, то придбайте плед для ложа теплих деревних відтінків з характерними орнаментами.

Визначтеся, чи хочете ви, щоб аксесуар був нейтральним або центровим елементом в кімнаті. У першому випадку вибирайте білий, сірий, молочний, бежевий, коричневий кольори, які можуть злитися з відтінками стін і меблів. Щоб виділити плед на фоні кімнати, віддайте перевагу соковитій палітрі.

Дизайн полотен

Покривала можуть бути не просто прямокутної форми, а з цікавою інтерпретацією. Вони бувають наступних видів:

  1. Двосторонні. Причому сторони можуть кардинально відрізнятися по малюнку або кольору один від одного.
  2. Складні. При створенні застосовують кілька видів тканин, які відрізняються текстурою і відтінком. Може бути присутня додаткова обробка.
  3. З оборками. Такий атрибут має нотки романтизму. Пришивають рюші переважно по краю, при цьому може додаватися шнурок або красива тесьма.
  4. Стьобана. Це зимовий варіант, так як в його порожнині знаходиться шар утеплювача — силікон або бавовна.

Завдяки тонкому почуттю стилю і якості продукції, численні покупці віддають перевагу торговій марці «Ідея». Товари виготовляються за останніми технологіями Швейною фабрикою «Текстиль 2000», використовуються кращі ідеї дизайнерів компанії.

Робимо висновок

Розбираючись в питанні, як вибрати покривало на ліжко, важливо звертати увагу на тип матеріалу, з якого виготовлений аксесуар. Якщо купуєте товар для щоденного користування, то краще придбати простий плед. За ним легше доглядати: прати, прасувати і т. д.

При виборі звертайте увагу на розмір. Виходячи з цього, вироби бувають таких видів: односпальні, полуторні, двоспальні, євро. Врахуйте, що покривало повинно злегка звисати по краях вниз, але не діставати при цьому до підлоги.

Якщо не хочете відчувати дискомфорт, краще віддати перевагу натуральним полотнам. Вони не електризуються (на відміну від синтетичних) і не викликають алергію на шкірі. Однак невелике включення штучних волокон допускається. Завдяки цьому виріб стає більш міцним, зносостійким і естетично привабливим.