УСАДКА ТКАНИНИ – ЧОМУ ТАК

Усадка тканини – це чиста фізика, проти якої людство є безсилими. Вірніше так, ми здатні вплинути на неї, але тоді тканина перестає бути на 100% натуральною. Тому нам залишається лише змиритись. Адже наразі ми не готові повністю відмовитись від чистої бавовни, вовни, шовку або льону. Ми цінуємо ці тканини за їхню природність та натуральність. За ніжність дотику, приємність до тіла тощо.

У тексті далі ми спробуємо розібратись, чому відбувається усадка, та що з цим можна зробити.

Завжди сідають лише натуральні тканини: льон, бавовна, вовна, шовк, віскоза. Якщо до натуральних волокон додаються штучні – ефект знижується. Зауважте, не зникає взагалі, а лише знижується! Це важливо. Тканини, в яких до складу входять лише синтетичні ниті не сідають взагалі.

Тож, чому взагалі тканина зменшується у розмірі?

Вся річ у процесі виготовлення тканини. Під час виробництва нитка основи сильно натягується. Коли ж відбувається занурення у воду волокно всотує вологу, розбухає, звільняється від натягу та намагається повернутись до первинного стану. Цим пояснюється те, що тканина за основою сідає сильніше, ніж по ширині.

Часто чуємо питання від клієнтів: «Якщо я пратиму тканину при вказаній температурі й все буде супер, вона не сяде?»

На жаль, це не зовсім так. Безумовно, перевищувати вказану температуру не варто. Але сьогодення додало нового чинника до цього явища. Усадка тканини також відбувається під час віджимання в сучасних пральних машинах. Навіть, якщо ви поставили делікатний режим, 600 оборотів та різниця температур все одно роблять свою справу.

Що робити, аби уникнути халепи та після прання річ залишалась у потрібному вам розмірі?

Відповідь на це питання винайдено давно. Купуючи натуральну тканину, враховуйте коефіцієнт усадки. Він буде залежати від складу тканини. Так, бавовна може дати 2-5% усадки, в залежності від виду тканини, а от льон та вовна – до 6%. Натуральний шовк менше піддається деформації, в той час, як штучний може втратити до 7% у довжині. Тканини змішаного складу будуть давати усадку залежно від того, скільки містять натуральних волокон. Знаючи про цю особливість тканини треба враховувати цей момент до того, як вам відріжуть полотно. А перед тим, як покроїти тканину, її треба декатувати.

Як точно дізнатись коефіцієнт усадки?

Виробник, що поважає себе та своїх покупців завжди вказує коефіцієнт усадки в інформації про товар. Власне тому всю інформацію можна уточнити у вашого продавця тканини. А в Інтернеті навіть є спеціальні калькулятори, що дозволять вам без труда розрахувати, яку кількість тканини треба брати для вашого проєкту.

Що таке декатування?

Декатування – це насичення волокон тканини вологою для того, щоб вони набухли. В залежності від виду тканини це може бути гарячий пар, тепла вода, гаряча вода тощо. Після того, як тканина повністю висохне, відбувається природна усадка тканини. Для кожного виду тканини передбачено свою схему примусової усадки.

Власне все. Поки ми мліємо за натуральними тканинами варто лише враховувати цю їхню особливість. Звертайтесь за порадами. Допоможемо підібрати.