ПОСТІЛЬНА БІЛИЗНА – з ЧОГО все ПОЧАЛОСЬ

Як це не дивно, але перші свідчення про постільну білизну було виявлено лише в рукописах давньоримських істориків. Римські багатії дуже полюбляли розкоші, цінили комфорт, вишуканість, красу. Тож, мабуть, закономірно, що і свої ліжка вони не обділили. Зауважте, саме багатії. Адже у 4 столітті до нашої ери звичайним людям нічого такого не світило навіть приблизно. За все життя не заробили б на маленьку наволочку, не кажучи вже про повноцінний комплект. Постільна білизна була неймовірною розкішшю. Доступною лише для знатних аристократичних родин.

Тож, свідчення вказують, що ліжка римська знать застилали не аби чим, а шовковими простирадлами. А от для любовних ігор чомусь полюбляли лляні варіанти, з вишитими на простирадлах квітами. Чому такий вибір, джерела не повідомляють, або ми погано шукали.

В цілому, згадок про постільну білизну у давнину існує дуже мало. Знаходили фрагменти, скажімо, з льону. Вузькі полотна, зшиті між собою, прикрашені орнаментом, знаходились клаптикові варіанти шовкових «простирадл» і з огляду на розмір, були зроблені припущення, що знайшли постільну білизну.

І вже в епоху Відродження є достовірна інформація про те, що багаті родини застилали свої ліжка кристально-білими простирадлами, на яких красувалась строката вишивка з цілою сюжетною лінією. Італія прославилась тим, що одна з перших полюбила чисто білу постільну білизну, рушники, скатертини та серветки. Напевно, вони потай винайшли потужні відбілювачі, аби тримати це все в чистоті, але це лише наше припущення. Достовірної інформації про це знову таки немає.

У ХVІ сторіччі стало модним вишивати на білизні імена господарів. Така білизна була ексклюзивною і дуже коштовною. Її шили до визначних подій чи дат і робили  виключно в одному екземплярі. До речі, сьогодні організувати подібний варіант значно простіше і не коштує усі гроші світу. Достатньо просто звернутись в IDEIA, у нас крутезне ательє.

Нідерланди у ХVII сторіччі, Саксонія у ХVIIІ віддавали перевагу білизні з лляної та шовкової тканини. Враховуючи що масове виробництво лише набувало обертів, то постільна білизна все ще була елементом розкошів і коштувала чималі гроші. Підковдри у ті часи все ще не винайшли. Матраци застеляли декількома простирадлами різної щільності, а ковдри застелялись теж простирадлами. Ну як ми зараз на Укрзалізниці робимо. Але це лише, якщо припустити, що в ті часи люди справді переймалися питанням захисту ковдр від забруднення.

Постільна білизна, яка стала доступною людям середнього класу почала з’являтися лише наприкінці ХVIIІ сторіччя. Але і тут все залежало від країни, адже у деяких країнах цей етап затягнувся і до ХХ. Все «виробництво» все одно орієнтувалось на багатіїв, здатних заплатити пристойну суму за біленьку білизну, прикрашену мереживом. У монастирях майстрині плели мереживо ручної роботи, яким надалі прикрашалась білизна. Увійшли в моду батистові та серпанкові пологи, які експортувалися у різні країни світу.

ХIХ сторіччя відзначається постільною білизною з візерунками гладдю. Особливо хизується такою милотою Швейцарія. В деяких країнах було заведено вишивати на білизні герби знатних домів. Ба більше, кожна така родина, аби вважатись пристойною, мусила мати при собі власних майстринь, готових відшити герб по першому наказу.

В той час як ХХ століття навпаки почало все спрощувати. Незначні букетики квітів переміщуються у кутки простирадл, а згодом і взагалі вишивка зникає. Власне, це та масова індустріалізація дають змогу зробити білизну доступною мало не кожній родині. Вона нарешті перестає бути розкішшю. Люди усвідомлюють, що можна мати більше ніж один комплект білизни, аби була зміна. З’являються покривала, які захищають білизну від бруду. Можна було перенести декоративні елементи на них, а от вже безпосередньо білизну зробити максимально простою. 

Сьогодні постільна білизна доступна кожному, але водночас перестала нести лише функціональне призначення. З’явилися кольорові комплекти, 3D ефекти, є безліч тканин, з якої вона шиється, конкурують між собою виробники, намагаючись вгадати тенденції та вподобання.

Але безумовною перевагою сьогоднішньої білизни є те, що вона стала асоціюватись не лише зі сном людини, а й з її настроєм.

З IDEIA пізнавально! Звертайтесь!

Про естетику сну читайте ТУТ.