Як вибрати плед: ще більше тепла та затишку для вашого інтер'єру

Навіть найбільш атмосферний куточок у будинку можна зробити ще затишнішим. Як? Для цього вам потрібно вибрати лише один елемент — плед. М'яке, комфортне покривало — уособлення домашнього затишку. Воно зігріє вас у своїх «обіймах» увечері, стане прикрасою інтер'єру, його яскравим акцентом, додасть атмосфері нотки безтурботності й романтики. Як вибрати покривало на диван, крісло, спальне місце? Пропонуємо ознайомитися з основними критеріями, які допоможуть вам у пошуку ідеальної моделі.

Вибір матеріалу: натуральні види сировини

Різноманітність варіантів вражає. Виробники пропонують великий вибір пледів: м'яких, теплих, однотонних і кольорових. Але головна відмінність — матеріали виконання. Кожен з них має свої переваги й недоліки. Щоб зробити правильний вибір, потрібно ознайомитися з особливостями кожного варіанта.

Вовняний плед — найкраще джерело тепла й затишку для спальні або вітальні. Він характеризується гігроскопічністю, екологічністю. У продажу представлені пледи з вовни лами та верблюда, ангори й мериноса. Покривала важкі та щільні за текстурою. Це не найкращий вибір для алергіків, адже вовна здатна викликати реакцію. В інших випадках можете сміливо вибирати цей варіант.

Бавовняні покривала — ніжні, легкі, м'які. Це відмінний вибір для будь-якої пори року. Під пледом тепло взимку та неспекотно влітку. Його можна вибрати як декор інтер'єру. Недбало кинутий на ліжко або диван плед робить атмосферу кімнату теплішою. Бавовна — екологічна тканина, вона «дихає», не затримує в собі пилові частинки. Такий виріб дарує тілу м'якість. Його якості не втрачаються після численних прань. Бавовняний плед — відмінний вибір для поїздок і подорожей. Його можна брати з собою на пікнік. Він скрасить прохолодні вечори на свіжому повітрі або на дивані за переглядом кіно.

Кашеміровий плед — пухнастий, приємний, шовковистий. Він прекрасно зігріває, має хорошу теплоізоляцію. Один дотик до такого покривала дарує ніжність і почуття затишку. Кашемір — зносостійкий, але вимогливий у догляді. Він не виносить прання у пральній машині, а вироби з нього належать до найвищої цінової категорії.

Синтетичні покривала

Ви також можете вибрати пледи з синтетичних тканин або комбіновані варіанти. Флісове покривало — довговічне та зносостійке. В основі таких виробів — синтетичні волокна. Вони стійкі до ультрафіолету, не мнуться й не линяють. Такі варіанти гіпоалергенні, у них несприятливе середовище для розвитку бактерій і мікроорганізмів. Ще кілька причин вибрати флісове покривало: простота в догляді, допустимість машинного прання. Єдиний мінус — здатність накопичувати статичну електрику.

Вироби з мікрофібри, в основі яких поліестер і поліамід, — легкі та необ'ємні. Вони прекрасно пропускають повітря, поглинають і випаровують вологу. Після прання пледи швидко сохнуть. Вони не вбирають запах, не вимагають складного догляду. Тканина не линяє та зберігає свої насичені кольори протягом довгого часу служби.

Ще один синтетичний матеріал, який активно використовується для пошиття пледів, — акрил. Він відмінно утримує тепло, довго служить, не втрачає своїх терморегуляційних властивостей. На відміну від флісових покривал, акрилові не накопичують статичну електрику. У продажу представлений великий вибір виробів у багатій колірній гамі. Мінус: вони погано пропускають повітря, тому це не найкращий вибір для літа. Також на поверхні полотен з часом утворюються катишки.

Вибираємо плед за призначенням

Покривала поділяються на кілька типів залежно від свого призначення. Щоб вибрати плед, рекомендуємо вивчити особливості кожної категорії:

  • домашні. Вони являють собою мініковдри, під якими можна зігрітися у прохолодний вечір або спати у спекотний літній сезон. Такі покривала також використовуються для застилання ліжок, крісел, диванів. Вони можуть бути елементами дизайну інтер'єру, гармонійно поєднуватися з колірною палітрою кімнати або виділятися на тлі оздоблювальних матеріалів і меблів. У такому разі краще вибрати полотна з натуральних матеріалів;
  • дорожні. Незамінні супутники в подорожах. На них ви можете полежати на морському березі або лісовій галявині, у їх «обіймах» буде затишно й тепло біля багаття. Краще вибирати вироби з якісних матеріалів, стійких до зносу, які після численних прань не втратять своїх властивостей. Покривала повинні бути щільними та міцними;
  • дитячі. Такі вироби — прекрасна альтернатива ковдрі. Їх можна використовувати в літній або зимовий сезон. Вони стеляться на підлогу, ними вкривають діток під час сну. Покривала характеризуються м'якістю, екологічністю, створюються з натуральних матеріалів. При виборі таких пледів звертайте увагу на моделі, які добре пропускають повітря, випаровують вологу, приємні на дотик, довговічні та стійкі до зносу.

Якщо ви вирішили вибрати плед на ліжко, зробіть його частиною інтер'єру. Він може гармонійно поєднуватися з іншим текстилем в кімнаті, подушками або шторами, повторювати візерунок або колірне рішення елементів декору, наприклад картин. На ліжках прекрасно виглядають багатошарові рішення з кількох покривал, де одне — однотонне, друге — з орнаментом або у клітку.

Плед — відмінний інструмент, щоб задати кімнаті потрібний настрій. Він може підкреслити стримане стилістичне рішення у приміщенні або внести до нього яскравих фарб. Але головне — цей аксесуар оточить вас комфортом і не дасть мерзнути холодними вечорами.