Текстильна мода 80-х: як тоді було

Сьогодні пропонуємо поринути в минуле. Не надто далеке. Усього лише років на 40, у 80-ті. Та згадати, якою ж була мода у ті часи.

Перше, що можна було побачити, якщо, звісно, у вас все було в ажурі в родині, це килими. «У них вся квартира в килимах…» - фраза, що свідчила про заможність господарів. Вони висіли на стінах рядочком, один за одним, різного стилю, кольорів та навіть розмірів. А найбільші «мажори» клали таке багатство на підлогу. Килими цінувались вовняні. Але вже у 80-ті з’явились і доступніші варіанти – з синтетичної нитки.

Хто не такий заможний мусив знайти змогу повісити 1, 2 у головних кімнатах, а на підлогу покласти плетені доріжки. Ну а хтось і взагалі вдовольнявся тоненьким дивом легкої промисловості – Шишкін «Ранок в сосновому бору». В Інтернеті кажуть, що наразі Шишкін вже став антикваріатом.

Щодо штор. У ті часи з ними було не так і легко. Розмаїття тканини просто не існувало. Часто, якщо в магазині щось і з’являлось на прилавках, з чого можна було пошити штори, то доводилось вистоювати величезну чергу. Але у більшості випадків все куплялось з чорного ходу за шалені гроші. З усім тим, будь-яка господиня, докладаючи шалених зусиль, вважала за необхідне розжитись текстильним щастям. Тож було геть не дивно, що у сусідів могли висіти штори однакового брудно синього кольору з блідою імітацією чи то жакарду, чи ще чогось не зрозумілого з квіточками.

Шторної тасьми не існувало в принципи. Карниз – на струні, в кращому випадку – труба. Планка – рідкість. Кожна господиня мусила самостійно підрубити штору та нашити на неї петельки вручну. Існує ціла технологія, як робляться ці петельки, а мами передавали вміння донькам. Хоча декому вдавалось розжитись металевими прищепками на кільцях. Вони жорстко проколювали тканину, але все ж не руками петлі робити. Також в диковинку були будь-які аксесуари до штор. Радянські мешканці, навіть найзаможніші з них, й знати не знали нічого ані про китиці, ані про намиста чи тим більше про магніти підхоплення. Ото підв’язати стрічечкою – верх дизайнерської думки.

Ламбрекени до штор можна було зустріти хіба що в офіційних установах найвищого рівня. Жодна родина б і не придумала, що можна у своїй оселі щось таке вигадати.

Окрема тема – це покривала. Ексклюзив, якщо сама майстриня. Але враховуючи стан з тканинами – реалізувати такий план було не дуже просто. Була змога застеляти ліжка пледами, а також жакардовими покривалами. Такі ж покривала можна було брати на пляж. І знову ж з розмаїттям не дуже.

Звісно кожна господиня старалась, зробити свою оселю затишнішою. Просто на все це витрачалось чимало зусиль, коштів, часу. І все ж добре, що сьогодні можна прийти в IDEIA та в одному місці повноцінно вирішити всі питання з домашнім текстилем.

Про колір року 2022 читайте ТУТ.