Одяг недалекого майбутнього

Сучасне життя – це низка стрімких змін. Їх напрямок та швидкість непередбачувані. Їх течії неможливо запобігти. Прогрес останніх десятиліть настільки стрімкий та очевидний, що формує для кожного нового покоління свій особливий світ. Кожне нове покоління народжується, росте та живе в умовах, нічим не схожих на ті, в якому росли їхні батьки. І він стосується не лише засобів зв'язку та комп'ютерних технологій. Комп'ютери та ноутбуки, планшети та смартфони – не єдиний напрямок, що формує новий світ. Зміни також торкнулися галузі, яка мало змінюється протягом тисячоліть. Зміни торкнулися й одягу.

Коли майбутнє стає сучасністю

Одяг сьогодні – це величезна різноманітність матеріалів. Це натуральні та синтетичні тканини, які за якістю не поступаються натуральним. Це комбіновані матеріали:

  • повністю синтетичні – із кількох видів штучних ниток;
  • повністю натуральні – з кількох видів натуральних ниток;
  • комбінація натуральної та синтетичної ниток.

Використання комбінованих матеріалів дозволяє досягати властивостей, які не притаманні природним аналогам. Дозволяє створювати тканини, що мають властивості декількох матеріалів. Наприклад, отримувати тканини з односторонньою вологопроникністю – коли надлишки вологи від людини відводяться, а волога з навколишнього середовища до тіла не потрапляє.

Комбінації різних якостей в одному матеріалі відкривають великі перспективи для легкої промисловості. І обіцяють великі зміни у людському житті.

В очікуванні змін

Ймовірно, що зміни, які нами спостерігаються, це лише початок процесів, які очікують людство найближчим часом. Дослідження, що ведуть у різних напрямках. Комбінація властивостей різних матеріалів. Все це може відкрити можливості, не доступні у минулому. Цілком можливо, що розвиток суміжних галузей також вплине на наше життя.

Про які властивості одягу майбутнього попереджають нас фантасти?

Одяг майбутнього, прописаний авторами фантастичних творів, відрізняється високою міцністю. Він м'який та еластичний. Тонкий та пружний. Красивий та приємний.

Він здатний змінювати свій колір – відображаючи бажання та настрої власника. Він здатен підлаштовуватись під будь-який розмір. Здатен витримувати будь-яку температуру - захищаючи як від лютого холоду, так і від сильної спеки.

Цей короткий перелік властивостей, про які мріяли творці фантастичних творів, вже реалізовано сучасною текстильною промисловістю. Нехай тією чи іншою мірою. Але ж зміни тільки починаються…

А що чекати далі?

Уявіть одяг, який впізнає свого власника. Який має вбудовану пам'ять та зберігає персональні налаштування - найкращий терморежим, особливості статури, індивідуальні характеристики потовиділення, інформацію про банківський рахунок, ключі від будинку або машини тощо.

Уявіть одяг, що працює в режимі прогулянка, домашні умови, заняття спортом. Здатний адаптуватися до умов різних сезонів.

Або уявіть костюм, що нагадує необхідність записатися на прийом до лікаря. Знімає показання кров’яного тиску. Бере на аналіз проби поту та шкіри, що відлущилася.

Костюм, який нагадує про важливу зустріч. Який відстежує звичні маршрути та повідомляє про високу інтенсивність руху на передбачуваному шляху.

Тобто, уявіть собі одяг, що поєднує властивості ряду сучасних гаджетів, тільки сучасніших і практичніших.

Не можете? І дарма…

Адже ще кілька десятиліть тому важко було уявити гібрид телефона, фотоапарата, радіо, магнітофона та персонального комп'ютера. Важко було уявити все те, що сьогодні виступає основою повсякденного життя - дистанційну роботу, навчання, Інтернет-покупки.

Технічний прогрес має тисячі напрямків. І куди він приведе – невідомо нікому. Фахівці-маркетологи, які колись вивчали перспективність мобільного зв'язку, дійшли висновку про безперспективність цього напряму. Мовляв, телефон у кишені – нікому не цікавий. Добре, що майбутнє творили не вони.

Цікаві факти про льон можна глянути ТУТ.