Вальтрап

Торгова марка IDEIA пропонує новинку – текстиль для коней в Україні. Варіанти вальтрапів для щоденних тренувань або на вихід. Вальтрапи для коней і поні відмінної якості тепер можна замовити та придбати в Інтернет-магазині ideia.ua. Пропонуємо ТОП-5 питань, які часто ставлять перед собою початківці.

Вальтрап

1. Що таке вальтрап?

Вальтрап – це обов’язковий елемент кінної амуніції для верхової їзди. Функціонально призначений слугувати підкладкою під сідло задля здійснення захисту спини тварини. Нівелює нерівності сідла, що запобігає розтиранню та пораненню коня. Здійснює певну амортизацію тиску на спину. Вальтрап вбирає у себе піт, виводить його назовні, чим запобігає псуванню сідла.

2. Види вальтрапів

Вальтрап

У першу чергу розрізняють вальтрапи за видами сідла, під які їх підкладають. І попри те, що типів сідел є більше, ніж три, вальтрапи поділяють на три основних види для сучасних спортивних сідел:

  • універсальні;
  • конкурні;
  • виїздкові.

Звісно, можна замовити вальтрап індивідуально, відповідно до окремих вимог, але масове виробництво, як правило, передбачає ці три варіанти. Виробниками розроблено та узгоджено у міжнародній системі єдине маркування для видів вальтрапів:

  • DR – виїздковий;
  • J / S – конкурний;
  • GP / AP / VS – універсальний.

3. Як вибрати вальтрап – красота чи практичність?

Вальтрап

При виборі вальтрапу важливо у першу чергу визначитись з функціональністю, розміром, формою. Як писалося, вид – мусить відповідати виду сідла. Крім того, висуваються окремі вимоги до вальтрапів за ознакою призначення. Щоденні тренування потребують більшої практичності та зносостійкості матеріалів, а також показників всотування / виведення вологи. В той час як при виготовленні вальтрапів для показових заходів, фото сесій, прогулянок приділяється увага естетичності зовнішнього вигляду. Передбачено вальтрапи для різної пори року.

Правильно підібраний вальтрап зробить їзду верхи комфортною і для тварини, і для вершника. Однозначно, при виборі варто враховувати матеріал, з якого виготовлено вальтрап. Виробниками використовується різна тканина верху та наповнювача. Можливі варіанти наповнювача та їхні властивості:

 

  • Синтепон. Простий у догляді, м’який і комфортний у застосуванні. Має гарні властивості всотування вологи та повітропроникності. Швидко сохне. Є гіпоалергенним. З часом втрачає форму, може збиватися.

 

  • Поролон. Має високі показники всотування вологи, добре тримає форму та амортизує навантаження. З часом руйнується, втрачає форму, довго сохне.

 

  • Вовна. Це відмінний варіант для всотування та виведення вологи, запобігає перегріву тварини під час інтенсивних тренувань. З мінусів – ціна, потребує дуже дбайливого догляду.

 

  • Стабілізаційна піна. Вбирає піт тварини, добре відводить тепло, здійснює додатковий захист від ударів та ушкоджень. Але не підходить у випадках сильного потовиділення, при великій кількості вологи не виводить її, а віддає назад.

4. Якими бувають розміри вальтрапів?

Міжнародною спільнотою створено єдину таблицю розмірів для вальтрапів з відповідним маркуванням:

  • shetty – вальтрап на маленьких поні;
  • pony – для звичайних поні;
  • cob – для невеличких коней;
  • full – для звичайних коней;
  • extra full – для великих коней.

5. Догляд за вальтрапами

Вальтрап весь час контактує зі шкірою тварини, піддається руйнівному впливу поту та водночас мусить захищати тіло коня. Тож украй важливим є здійснювати правильний догляд за вальтрапом, аби уникнути проблем зі здоров’ям тварин. Вальтрапи потребують регулярного та делікатного чищення. І тут важливо чітко знати вимоги до температурного режиму та інших вимог. Виробник, який дбає про свою репутацію та зацікавлений у гарних відгуках на вальтрапи, неодмінно вкаже всі дані для догляду, що значно спростить його здійснення.