Що значили кольори у середньовічних костюмах

Чи замислювались ви про символіку кольорів у середньовічних сукнях? Насправді у Середньовічній Європі існувала чітка ієрархія щодо кольору. Її не можна було порушувати, і впливала на цю ієрархія ціла низка соціальних, політичних, історичних і навіть гендерних чинників.

До слова, білий колір був геть не в тренді у середньовічних сукнях. Його вважала скоріше відсутністю кольору. Були свої уподобання. Були кольори, яких ви взагалі не побачите в одязі.

Так червоний вважався чоловічим кольором та ознакою заможності. Символізував силу, міць, лють – погодьтесь, при такому трактуванні його важко приписати тендітній жіночці. В той час як жінки прибрали собі до рук рожевий. Цей колір теж вказував на багатство, але разом з ніжністю, добротою, лагідністю.

Блакитний – то взагалі окрема тема. Кажучи про кольори тканин у цей період, не можна не згадати, того, що штучних барвників не існувало, а природні коштували шалені гроші. Тож фізично яскраво-блакитну тканину могли собі дозволити лише найзаможніші люди. Зокрема у Франції королівська династія Капетингів дуже полюбляла саме цей колір. Зрозуміло, що було таке собі негласне табу на використання одягу блакитного кольору всім, хто не належав до династії. Тож, вже зрозуміли, звідки ростуть ноги у вислову: «Блакитна кров»?

Враховуйте також, що тканина швидко вигорала, тож доводилось постійно оновлювати гардероб, аби не виглядати облізлим одоробалом. Виливалося таке оновлення у кругленьку суму грошенят. А магазинів готового одягу у ті часи просто не існувало. Уявіть, всі користувались послугами кравців та приватних ательє. Ну, або шили собі сорочки та весь одяг самостійно. Готової суконьки, оздобленої мереживом, перлинами, ще там чим її оздобляли, можновладцям доводилось чекати не один тиждень.

На щастя, сьогодні не існує монополії на колір, і ви можете не перейматися, обираючи блакитний чи червоний. В IDEIA великий вибір.

ЩО НЕ ТАК З ЖОВТИМ

Тепер про жовтий колір. Легке занурення у тему виявило, що у середньовіччі це був колір, м’яко кажучи, знедолених. Люди уникали суконь цього кольору, адже його вважали потворним, і таке ставлення розповсюджувалося на територію всієї Європи.

Одяг жовтого кольору «вдягався» на зрадників у витворах мистецтва. Його ж носили паяци, в нього ж примушували вдягатися божевільних, єретиків. У деяких містах одяг жовтого кольору або жовті позначки зобов’язували носити євреїв. Пізніше, вже у період епохи Відродження, одягом жовтого кольору виділялися повії, адже його вважали кольором розпусти.

Напевно ж, щось передувало такому ставленню до цього кольору, та ми не досліджували так глибоко. Водночас бачимо, що ці забобони добряче закарбувались у свідомості. Лишень згадайте «жовтий білет», «жовтий дім», «жовті тюльпани».

Сьогодні, на щастя, всі кольори рівні, і таких перегинів ми не зустрічаємо. Не поділяємо одяг людини, відповідно до його соціального статусу і можемо вдягатися відповідно до настрою, уподобань, модних тенденцій. Жовтий, яскравий і сонячний, не вважається чимось огидним. І це добре, на нашу думку.

ЛЮДИ В ЧОРНОМУ – ІСТОРІЯ КОЛЬОРУ

Цікавим є той факт, що в різні періоди та в різних країнах світу до чорного було різне ставлення. У 13 столітті одяг брудного темного (не чорного) кольору, який швидко вигорав на сонці, фарбувався дешевими барвниками – носили селяни.

Перше, що спадає на думку це колір жалоби. І це не просто так. Приблизно у той же час, чорний було оголошено кольором трауру. А ми й досі пов’язуємо чорні стрічки на знак жалоби за померлими. Рішення було церковним. Відповідно, разом з ознакою трауру при чорному кольорі з’явились такі поняття як духовність, стриманість, поважність. Його стали носити ченці деяких орденів. Що ми спостерігаємо і досі.

Під час чуми, середини 14 століття, що вразила всю Європу – носити чорний колір заборонили. Пояснювалось це тим, що смертність була занадто високою. Горе торкнулось кожної сім’ї, а такий масовий прояв трауру погано відбивався на емоційному стані людей. Збільшував розпач та зневіру.

А от вже далі чорний колір став ознакою заможності. Чорний одяг, пошитий з тканини з дорогими якісними барвниками, могли дозволити собі лише найбагатші родини. І він став можливістю продемонструвати розкіш, але ні, не елітним прошаркам суспільства того часу, а середньому класу. Пам’ятаємо, що решта кольорів вже зайнятті дворянами, а чорна фарба доволі дорога, тож її й забрали собі у вжиток особи, які активно багатіли на торгівлі.

Сьогодні чорний колір у світі моди це величина постійна. З року в рік він символізує собою стильність, вишуканість, сексуальність, строгість, урочистість. Здається, він ніколи не покине свій подіум, і одночасно являється повелителем моди.

Наразі – все. Залишайтесь з IDEIA, у нас пізнавально.

Про трендові купальники сезону 2021 можна почитати ТУТ.