Секрети здорового сну

Темп нашого життя часом доволі шалений, але не можна не визнати, що здоровий сон – це запорука вашої активності та гарного самопочуття. IDEIA підготувала для вас декілька простих правил, дотримуючись яких ваш сон однозначно буде повноцінним та здоровим.

  1. Оберіть постійний час сну та активності.

Чому це важливо? Наш організм дуже лояльний до нас, людей, і готовий підлаштовуватися під темп життя, але він таки потребує режиму. Є важливим приймати їжу приблизно в один час, бо тоді шлунок виробляє необхідну кількість ферментів для травлення. Так само і зі сном. Можна (смартгодинник буде лаятися, але можна) спати менше ніж 8 годин. Але робіть це в один і той самий час, аби організм розумів, на що орієнтуватися і коли буде відпочинок.

  1. Вимкніть всі джерела світла.

Наявність світла, навіть найменшого, не дозволяє очам повноцінно розслабитись та бентежить сенсори. А без максимального розслаблення – здоровий сон неможливий. Якщо з якоїсь причини повністю уникнути світла нема – виручаються спеціальні маски для сну.

  1. Те саме стосується і шумів.

Тиша – необхідна умова комфортного сну.

  1. Приберіть зі спальні всі гаджети.

Поставте смартфон у режим польоту. Раптом хтось з ваших друзів не знаю, що у вас режим і надішле кумедний мемчик? Сміятися – це, звісно, добре. Але раптове прокидання від сповіщень телефону заганяє наш організм у стрес. Навіщо нам зайві стреси?

  1. Уникайте перед сном стресів.

Не сваріть свою малечу, не лайтеся з другою половинкою перед сном. Краще за все відкласти це до ранку. Одночасно вирішиться декілька питань. Ви добре виспитеся, охолонете, і зможете з’ясувати стосунки на свіжу голову. Або, виявиться, що вже нема чого з’ясовувати…

  1. Випийте перед сном теплого трав’яного або валеріанового чаю.

Теплий чай допоможе добре розслабитись та скоріше заснути. А валеріана корисна для нервової системи. Будьте уважно, обирайте трави для чаю вдумливо. Раптом там виявиться щось сече гоне?

  1. Максимально розслабтесь.

Відкиньте з голови всі зайві думки. Згадайте Скарлетт О’Хару: «Я подумаю про це завтра…». Воно діє.

  1. Не вживайте перед сном напоїв, що містять кофеїн.

Він не дасть вам заснути, адже кофеїн провокую мозкову активність, а відповідно, ви не зможете позбутися нав’язливих думок, а значить швидко заснути. Дорогоцінний час втрачено, а відпочинку не відбулося.

  1. Зробіть перед сном декілька циклів дихальних вправ.

Пранаяма заспокоїть вас і налаштує на відпочинок. Допоможе розслабитись та швидко заснути.

 

Як вибрати якісну подушку для сну, можна глянути ТУТ