Постіль для новонародженого: вибираємо найкраще білизна за всіма параметрами

Здоров’я й настрій дитини багато в чому залежать від його режиму дня. Щоб малюк нормально розвивався, йому необхідні повноцінне харчування та відпочинок. Важливо створити в дитячій комфортні умови, купити зручне ліжечко, матрац і текстиль. Величезне значення має якість постільної. Саме з ним стикається тіло немовляти. Від виробів низької якості можуть з'явитися алергія й висипання, виникає дискомфорт, який провокує часті пробудження та чуйний сон. Як вибрати постільну білизну для новонародженого, розповімо далі. Звертайте увагу на всі параметри та враховуйте рекомендації, тоді вдасться підібрати найкращий комплект.

Немає дрібниць, усе має значення

При виборі постільної білизни для малюка багато батьків дивляться на склад тканини та дизайн. Після ретельного огляду вдома бачать нерівні строчки, обірвані нитки, пошкоджену структуру тканини на окремих ділянках тощо. Щоб уникнути подібних ситуацій, оглядайте комплект для ліжка новонародженого при купуванні або отриманні посилки від інтернет-магазину. Має значення кожен параметр, особливо розміри наволочки, простирадла, підковдри, а також якість фарбування полотна.

Детально про матеріали

З якої тканини краще взяти постільну для новонародженого? Однозначно скажемо, що основа, яку використовували для пошиття білизни, повинна бути натуральною. Існує величезна кількість таких полотен, серед них:

  • бязь;
  • сатин;
  • бавовна;
  • ситець;
  • батист;
  • льон тощо.

Купування натуральної білизни – це найкраща турбота про здоров'я новонародженого. Така постільна не викликає алергію, пропускає повітря, вбирає вологу, найголовніше – вона приємна для тіла. Якісна бавовна або інша тканина без синтетичних волокон витримує часті прання, не линяє та зберігає первісну структуру протягом усього терміну експлуатації.

Якщо думаєте, яку постільну білизну вибрати для новонародженого, і при цьому хочете, щоб вона мала антибактеріальні властивості, купуйте комплект із бамбука. Цей унікальний натуральний матеріал 100%-но гіпоалергенний, гігроскопічний і дуже приємний для тіла. На такій білизні новонароджений буде спати солодко та із задоволенням. Розмноження бактерій виключене. Аналогічні переваги притаманні комплектам з льону. Під ними приємно спати ранньою осінню, влітку та теплою весною.

Вибирайте постільну для малюка з урахуванням сезону й температури повітря в будинку. Влітку хорошим варіантом стане ситцева білизна, яка відома легкістю, простотою та практичністю. Якщо акуратно розвісити ситець після прання, його не доведеться гладити. Влітку такий комплект незамінний. А ось на зиму рекомендуємо взяти вироби з теплої фланелі, яка відмінно зігріває та викликає виключно позитивні емоції при зіткненні зі шкірою.

Яку постільну вибрати для новонародженого, щоб її можна було використовувати протягом усього року? На думку більшості батьків, найкращим варіантом буде білизна із сатину. Цей дивовижний матеріал стабілізує температуру тіла: влітку охолоджує, взимку віддає тепло. На дотик сатин нагадує шовк, але, на відміну від цього благородного матеріалу, не потребує спеціального догляду. Його можна прати в машинці, він прослужить довго – до моменту, поки дитина не виросте та не перестане спати в ліжечку. За постільну з такою кількістю переваг доведеться добре заплатити, але воно того варте. Також є інший всесезонний варіант – комплект із бязі. Він коштує дешевше, його не можна порівняти з шовком, але спати на такому ліжечку новонародженому зручно.

Розмір і колір

Текстиль потрібно підбирати за наявності дитячого ліжечка, щоб вони один до одного підійшли. Раніше меблі та білизна ідеально поєднувалися, але останнім часом почали випускати моделі незвичайних форм. Наприклад, під кругле ліжко не підійде традиційна постіль. Знайти під нього комплект буде нелегко, краще відразу скористатися пропозицією від виробника.

Поширені параметри виробів для новонароджених і дітей старшого віку:

  • простирадло – 120*150, 150*210; 180*260 см;
  • наволочка – 40*60; 50*70 см;
  • підковдра – 115*147; 150*210; 160*220 см.

Наявність бортів і балдахіна – безсумнівний плюс, а ось без подушки й наволочки можна обійтися. Педіатри рекомендують малюкам спати на рівній поверхні (ортопедичному матраці) до 2-3 років.

Якщо ви вирішили, яку тканину вибрати для постільної білизни новонародженого, подумайте про важливість забарвлення. Рекомендуємо взяти комплект ніжного, нейтрального відтінку. Приємно та спокійно спати на ліжку таких кольорів:

  • білий;
  • молочний;
  • блакитний;
  • ніжно-рожевий;
  • блідо-салатовий;
  • персиковий.

Не недооцінюйте вплив кольору на психоемоційний стан дитини. Уникайте червоних, помаранчевих, кислотних та інших яскравих тонів. Також не рекомендуємо купувати фіолетову білизну для новонародженого, психологи стверджують, що цей колір викликає тривожні відчуття.

Безпека понад усе

Насамперед думайте про здоров'я малюка, наскільки комфортним буде його сон на новій постільній білизні. Якісні вироби мають такі властивості:

  • гіпоалергенність;
  • поглинання вологи;
  • повітропроникність;
  • збереження тепла.

Уникайте яскравих тканин, які пофарбовані небезпечними речовинами. Читайте опис і характеристики товару на сайті або на етикетці. Переконайтеся, що виробник або продавець реалізує сертифікований текстиль для новонароджених. Дотримання ДЕСТів – обов'язкова умова. Безпечні й недорогі, сертифіковані та красиві, зносостійкі та прості в догляді комплекти можна купити в нас. Є великий вибір кольорів білизни для хлопчиків і дівчаток. На сайті ви знайдете постільні комплекти до ліжечка й коляски, а також захисні бортики.

Практичність – безсумнівний плюс

Дитячу постільну білизну доводиться часто прати, новонародженому рекомендують міняти білизну щодня. Відповідно, краще вибирати практичний і простий у догляді комплект, який швидко сохне. До таких належать позиції з бязі, попліну, сатину. Останні лідирують за зносостійкістю, витримують 500 і більше прань.

Тонкощі покупки

Вибираючи постільну білизну для новонародженого, не думайте про економію. Щоб пошити гарну й довговічну білизну, потрібна відповідна тканина. Дешеві комплекти привабливі тільки до першого прання, а після линяють, стоншуються, розтягуються та стають непридатними для використання. Ставте на перше місце якість.

Цінні поради:

  1. Дізнатися про міцність білизни можна по етикетці. Індекс цього параметра виробник вказує в паспорті виробу.
  2. Вибирати слід білизну, яка пофарбована тільки безпечними натуральними барвниками. Понюхайте новий товар, оцініть відчуття. Якщо присутній найменший запах фарби, відмовтеся від покупки.
  3. На перший рік життя беруть не більше двох-трьох комплектів. Цієї кількості білизни достатньо, дитина швидко росте. Головне – вчасно прати постільну та стежити за чистотою.
  4. На увагу заслуговують вироби відомих компаній і брендів. Популярний виробник текстилю не ризикує репутацією, випускає дійсно якісну безпечну білизну для новонароджених і не тільки.

Подбайте про малюка напередодні його появи на світ, обов'язково виперіть і випрасуйте текстиль перед використанням.

Почитати, як можна облаштувати дитячу кімнату ТУТ